Dietetyk Wrocław

Większości osób dieta lekkostrawna kojarzy się z mało smacznym i słabo przyprawionym jedzeniem. Najpewniej wynika to z kojarzeniem słowa „lekkostrawna” z „dieta szpitalna”. Dieta ta wykazuje bardzo szerokie zastosowanie. Stosuje się ją w wielu jednostkach chorobowych, dlatego warto zadbać o to, aby dania były na niej urozmaicone. Jak uczynić potrawę łatwiej przyswajalną i mniej drażniącą dla naszego żołądka? Jak przyprawić posiłek, aby nie był mdły? W tym artykule przedstawię Ci wskazówki prosto z mojej kuchni.

Kiedy warto stosować dietę lekkostrawną?

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna różni się od tradycyjnego sposobu żywienia doborem odpowiednich produktów i zastosowaniem takich technik kulinarnych, które uczynią potrawą łatwo przyswajalną dla układu pokarmowego. Celem tej diety jest „oszczędzenie” i „odciążenie” żołądka. W tym celu konieczne jest wykluczenie potraw tłustych, pikantnych czy wzdymających.

Białko na diecie lekkostrawnej powinno pokrywać ok. 15% sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego, węglowodany ok. 55%, tłuszcze ok. 30%. Kluczem do odpowiedniego skomponowania diety lekkostrawnej jest ograniczenie dziennej podaży błonnika pokarmowego do 20-25g/dobę. Pewne jego ilości są niezbędne, ponieważ odpowiada on za regulację pracy jelit. Aby zmniejszyć zawartość błonnika w potrawie należy:

  • wybierać delikatne owoce i warzywa,
  • poddawać warzywa/owoce gotowaniu, przecieraniu, miksowaniu,
  • stosować oczyszczone produkty zbożowe.

 

Owocowe koktajle na diecie łatwostrawnej

 

Dla kogo?

  • w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka lub jelit,
  • w nowotworach przewodu pokarmowego,
  • w nadmiernej pobudliwości jelita grubego,
  • w okresie rekonwalescencji po operacjach,
  • w zaburzeniu krążenia płucnego (przy zawale),
  • w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką,
  • w wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych,
  • osób w wieku podeszłym.

 

Z jakich produktów korzystać?

Na diecie lekkostrawnej najczęściej przygotowuje się takie potrawy jak pulpety, budynie z mięsa, musy owocowe, zupy, desery z serem twarogowym. Wedle powyższych zasad dozwolonymi produktami są:

 

Produkty zbożowe chleb pszenny, chleb graham pszenny, bułki, biszkopty, pieczywo cukiernicze, kasza manna, kasza kukurydziana, kasza jęczmienna
Mięso i ryby chude mięso: indyk, kurczak, królik, cielęcina, młoda wołowina

chude ryby: dorsz, pstrąg, flądra, okoń, mintaj, sandacz

Mleko i przetwory mleczne serek homogenizowany, ser twarogowy chudy, mleko 2% tłuszczu, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślanka
Tłuszcze dodawane do potrawy na surowo: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej sojowy, masło
Warzywa marchew, dynia, pietruszka, seler, kabaczek, patisony, pomidory bez skórki, kalafior, szpinak, groszek zielony
Owoce owoce jagodowe, brzoskwinie, banany, jabłka pieczone, morele, winogrona bez pestek

 

Jak przygotowywać potrawy na diecie lekkostrawnej?

Najbardziej zalecanymi technikami kulinarnymi na diecie lekkostrawnej są: gotowanie w  wodzie, na parze, w kombiwarze i duszenie bez dodatku tłuszczu.

Jaką obróbkę termiczną potraw wybierać na diecie łatwostrawnej

Na diecie lekkostrawnej należy całkowicie unikać smażenia i pieczenia na tłuszczu. Wyjątkiem są jaja na parze, które można smażyć z dodatkiem oleju lub masła. Z kolei zupy i  sosy powinny być zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, a  podprawiane żółtkiem.

 

Dozwolone przyprawy na diecie lekkostrawnej:

  • cukier,
  • wanilia,
  • sok z cytryny,
  • zielona pietruszka,
  • koper,
  • cynamon,
  • majeranek,
  • melisa (w umiarkowanych ilościach),
  • sól (w umiarkowanych ilościach).

 

Wśród zakazanych przypraw znajdują się: ocet, pieprz, papryka ostra, musztarda, chrzan, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy.

Przyprawy mają za zadanie nadać potrawie aromatu. Dieta lekkostrawna nie zabrania w  całości stosowania przypraw. Dodanie nawet odrobiny świeżych ziół do potrawy znacznie poprawi jej smak. Jeżeli jesteś na diecie lekkostrawnej, zawsze trzymaj w swojej lodówce świeżą pietruszkę, koperek oraz cytrynę. Taka trójka idealnie nada się do dań na słono np. sosów, zup, pulpetów. Z kolei cynamon i niewielka ilość cukru będą świetnym dodatkiem do deserów np. budyniu z musem jabłkowym.

 

Podsumowanie

Dieta lekkostrawna jest zalecana w szeregu schorzeń dotyczących układu pokarmowego, krwionośnego, czy oddechowego. Odpowiednie skomponowanie posiłków może uczynić potrawę zarówno smaczną, jak i lekką. Codzienny jadłospis powinien być przede wszystkim zgodny z naszymi preferencjami i dostosowany do naszych potrzeb.

Schorzenia układu pokarmowego, a dieta łatwostrawna

 

Literatura:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydanie IV, PZWL, Warszawa 2018 r.