Dietetyk Wrocław

Kokos – wpływ na zdrowie, właściwości i zastosowanie.

 

Każdy z nas pragnie się świadomie odżywiać oraz spożywać jak najbardziej wartościowe produkty. Stale szukamy tego idealnego, który warto byłoby wdrożyć do swojego codziennego jadłospisu. Kokos ostatnimi czasy jest produktem, który wzbudza w nas pewne emocje. W Polsce zyskał popularność stosunkowo niedawno – ale co kryje się w jego wnętrzu? Czy warto zwrócić na niego uwagę? Ten artykuł da Ci odpowiedź na powyższe pytania.

Czy kokos jest zdrowy?

 

Kokos – pochodzenie

Kokos jest owocem (orzechem) pochodzącym z palmy kokosowej. Palmy kokosowe rosną w daleko położonych od nas krajach – głównie w Azji oraz Ameryce Południowej. Orzech kokosa jest wypełniony wodą kokosową, z kolei na zewnątrz jest pokryty twardą skórką. Posiada on charakterystyczny smak, który chętnie wykorzystujemy w wielu daniach. Daje przede wszystkim egzotyczny smak w połączeniu z niepowtarzalnym aromatem.

 

Fakt jest taki, że trudno w Polsce o świeże kokosy. Owoc ten występuje jednak pod wieloma postaciami. W sklepach znajdziemy m.in. wiórki kokosowe, wodę kokosową, olej kokosowy oraz mleczko kokosowe.

 

Pochodzenie kokosa

 

Kokos – wartość odżywcza

Kokos kojarzy nam się głównie ze źródłem tłuszczów (dostarcza go 33,5g na 100g produktu). W kokosie przeważają tłuszcze nasycone, które stanowią aż 90% tłuszczu ogółem. W mniejszej ilości znajdują się w nim wielonienasycone oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Wartości odżywcze miąższu kokosowego (na 100g):

  • Wartość energetyczna – 354 kcal,
  • Białko – 3,3g,
  • Tłuszcz – 33,5g,
  • Węglowodany – 15,2g,
  • Błonnik – 9g.

 

Właściwości kokosa

 

W kokosie odnajdziemy wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Mowa tutaj o witaminie C, witaminie B9, witaminie E czy K. Wśród innych istotnych makroelementów znajdziemy potas, wapń, magnez oraz sód. Pierwiastki te pełnią szereg istotnych funkcji w naszym organizmie m.in. regulują ciśnienie oraz warunkują odpowiednie rozmieszczenie płynów w przestrzeniach międzykomórkowych.

 

Kokos – właściwości zdrowotne

Kokos może poszczycić się wieloma unikalnymi właściwościami. Jego zastosowanie wynika oczywiście z jego składu – w wodzie kokosowej oraz oleju kokosowym odnajdziemy m.in. polifenole, które zwalczają nadmiar wolnych rodników, redukują stres oksydacyjny oraz działają przeciwzapalnie. Woda kokosowa będzie również dobrym napojem dla osób aktywnych, ponieważ wykazuje właściwości izotoniczne.

 

Wiele osób wskazuje również na lecznicze działanie olej kokosowego, który ma zdolność zwalczania drobnoustrojów oraz przyspiesza gojenie się ran. Olej ten często stosowany jest zewnętrznie. Jest szczególnie pomocny przy suchej i wysuszonej skórze, ponieważ doskonale ją nawilża.

 

Dobroczynne witaminy znajdujące się kokosie wspomagają pracę mózgu oraz koncentrację. Sprawia to, że kokos jest często pożądanym produktem w diecie osób cierpiących na częste zmęczenie oraz zaburzenia pamięci.

 

Kokos – zastosowanie

Wiele sposobów pozwala nam na wykorzystanie kokosu w kuchni. Można go jeść na surowo –  wypić wodę kokosową ze środka, a miąższ wykorzystać do domowych wiórków kokosowych. Istnieje jednak wiele przetworów, które są łatwo dostępne i o wiele prostsze w przygotowaniu. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Zastosowanie kokosa w kuchni

  • Olej kokosowy – może być dodatkiem do sosów sałatkowych, pieczywa, jak i nadaje się do smażenia.
  • Wiórki kokosowe – idealnie sprawdzą się do śniadań oraz słodkich posiłków np. naleśników, owsianek czy koktajli.
  • Mleczko kokosowe – wykorzystywane jest do przygotowywania potraw wytrawnych w tajskim stylu.
  • Cukier kokosowy – jest to pewna alternatywa dla cukru, ma on odrobinę ciemniejsze zabarwienie i daje lekko karmelowy posmak.

 

Podsumowanie

Kokos jest źródłem cennych witamin oraz składników mineralnych. Z pewnością warto go wdrożyć do swojej diety w połączeniu z innymi produktami. Jak widzisz charakteryzuje się on bardzo szerokim zastosowaniem w kuchni, nadaje się zarówno do słodkich i wytrawnych dań. Każdy z nas powinien stale rozszerzać swoja dietę o coraz to nowe produkty, które nie tylko dadzą nam nowych doznań smakowych, a również korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.

Kokos w diecie

 

 

Literatura:

  1. Kokos owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kokosa (ekologia.pl)