Jak pozbyć się wzdętego brzucha? Przyczyny wzdęć.
Twój brzuch jest jak balon i nie wiesz co z tym zrobić? Wzdęcia są powszechną dolegliwością, która towarzyszy wielu osobom w trakcie dnia codziennego. Przyczyn ich może być wiele. Najczęściej są wynikiem nieprawidłowych nawyków żywieniowych oraz nietolerancji pokarmowych. Dowiedz się jakie są inne przyczyny wzdęć oraz jak sobie z nimi poradzić.
Czym dokładnie są wzdęcia?
Wzdęcia są wynikiem obecności nadmiernej ilości gazów w jelitach. Gazy powstają podczas procesu trawienia (m.in. wodór, dwutlenek węgla) i połykania powietrza w trakcie jedzenia, a następnie zalegają w naszym organizmie.
Obecność gazów w jelitach nie jest patologicznym zjawiskiem. Występują one naturalnie w przewodzie pokarmowym i są z nich wydalane. Normalnym jest wydalanie gazów około 25 razy na dobę. Jednak przyjmuje się, że prawie połowa populacji może mieć problem z ich nadmiarem, co wiąże się z nieprzyjemnymi objawami.
Nadmiarowi gazów najczęściej towarzyszą:
- odbijanie
- powiększenie obwodu brzucha
- wzdęty brzuch
- wydalaniem gazów o nieprzyjemnym zapachu
Dolegliwości te są najbardziej dokuczliwe o porze wieczornej, a po śnie ustępują.
Najczęstsze przyczyny wzdęć.
Nieprawidłowe zachowania żywieniowe i nawyki
Nadmiar gazów może być spowodowany błędnymi nawykami lub określonym pożywieniem. Do przyczyn wzdęć zalicza się m.in.:
- Wypijanie zbyt dużych ilości napojów gazowanych.
- Jedzenie w pośpiechu.
- Palenie papierosów.
- Żucie gumy oraz ssanie twardych cukierków.
- Spożywanie posiłków składających się głównie z cukrów lub tłuszczów.
Gazy w jelitach mogą pojawiać się po spożywaniu produktów ciężkostrawnych, takich jak nasiona roślin strączkowych (fasola, soja, groch), kapusta czy brokuły.
Do produktów, które mogą nasilać wzdęcia należą również:
- ciemne pieczywo,
- jabłka, banany, morele, gruszki, śliwki,
- cebula, kukurydza, szparagi, ogórki, zielona papryka,
- mleko i produkty mleczne,
- miód.
Nietolerancja pokarmowa
Nadmierne wzdęcia są niepokojącą dolegliwością z przewodu pokarmowego. Mogą być skutkiem nadwrażliwości na określony pokarm.
Najbardziej powszechną nadwrażliwością jest nietolerancja laktozy. Laktoza jest cukrem mlecznym, który jest rozkładany w naszym organizmie przez enzym, jakim jest laktaza. Niewystarczająca ilość tego związku sprawia, że laktoza jest nie w pełni trawiona i ulega fermentacji w jelicie grubym powodując wzdęcia. Poza wzdęciami występują wtedy inne objawy takie jak bóle brzucha i biegunka.
Zaburzenia czynności motorycznej jelit
Zaburzenia czynności motorycznej jelit są związane z upośledzeniem wydalania gazów jelitowych. Zmniejszona częstość wypróżnień, zaparcia, spowolnienie perystaltyki jelit mogą występować w przebiegu zespołu jelita drażliwego.
Zespół jelita drażliwego charakteryzuje się występowaniem (poza wzdęciami) skurczami, bólami brzucha oraz przewlekłymi zaparciami i biegunkami. Na rozwój tego schorzenia ma wpływ wiele czynników:
- stres
- nietolerancje pokarmowe
- błędy dietetyczne
- stosowanie określonych leków
Ciąża
Wzdęcia bardzo często towarzyszą kobietom ciężarnym. Winowajcą nadmiernej ilości gazów w jelitach jest progesteron. Progesteron jest hormonem, który odpowiada za zagnieżdżenie się zarodka w macicy. Oprócz tego spowalnia perystaltykę jelit oraz zatrzymuje wodę w organizmie w celu lepszego odżywienia płodu. Z tego powodu ciężarne są narażone na żylaki, obrzęki oraz wzdęcia.
Jak złagodzić wzdęty brzuch?
Odpowiednia dieta poprawia trawienie i wpływa na perystaltykę jelit. Najważniejszą zasadą jest spożywanie regularnych posiłków co 3-4 godziny oraz unikanie objadania się. Ostatni posiłek spożywaj co najmniej 2 godziny przed snem. Przygotuj sobie wówczas lekkostrawną kolację. Oprócz tego stosuj się do poniższych wskazówek. Pomogą Ci one złagodzić wzdęty brzuch.
- Nie spiesz się spożywając posiłek. Dokładnie i powoli przeżuwaj jedzenie.
- Unikaj rozmawiania podczas posiłku.
- Ogranicz spożycie wzdymających produktów.
- Wyklucz nietolerowane przez Ciebie produkty.
- Wypijaj 2-2,5 litra wody dziennie.
- Ogranicz żucie gumy, wypijanie napojów przez słomkę i ssanie twardych cukierków.
- Zrezygnuj z palenia papierosów.
- Zadbaj o codzienną aktywność fizyczną.
- Rozważ suplementację probiotykami, które poprawią skład Twojej mikrobioty.
Przyprawy, które działają rozkurczowo i wiatropędnie
- Bazylia
- Oregano
- Majeranek
- Tymianek
- Anyż
- Mięta
- Kolendra siewna
Wspomagają trawienie oraz zmniejszają powstawanie gazów jelitowych. Z ziół można przygotowywać napary, które będą skutecznie łagodzić dolegliwości.
Napar z mięty przygotowuje się z świeżych lub suszonych liści. 1 łyżkę ziół zalewa się 1 szklanką wrzątku i pozostawia na 10-15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do spożycia. Aby uzyskać efekt należy spożywać go 2-3 razy dziennie.
Podsumowanie
Nie bagatelizuj problemu, jakim są wzdęcia. Nadmiar gazów w jelitach może świadczyć o nietolerancjach pokarmowych lub zespole jelita drażliwego. Znaczenie w łagodzeniu tego objawu ma nie tylko dieta, ale również aktywność fizyczna. Im częściej się ruszasz, tym lepiej dla Twojego zdrowia i jelit.
Zwracaj uwagę na to co oraz w jaki sposób spożywasz w trakcie dnia. Zadbaj o warunki, nie spiesz się podczas posiłku, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Zawsze możesz sięgnąć po herbatkę ziołową, która pomoże Ci złagodzić dolegliwości.
Jeżeli wzdęcia są bardzo dokuczliwe, a przedstawione wskazówki Ci nie pomagają, koniecznie skorzystaj z pomocy lekarza oraz dietetyka. Ustalą oni przyczynę wzdęć i przeprowadzą dokładną diagnozę.
Literatura
- Małecka-Panas E., Wzdęcia i odbijania, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2011 r., 7/1/30-34 str.
- Gulbicka P., Grzymisławski M., Wzdęcia brzucha – najczęstsze przyczyny i postępowanie, Piel. Zdr. Publ. 2016, 6/1/69-79 str.
- Nielubowicz J., Olszewski W., Łukasiewicz H., Rowiński W., Szyfelbein S., Michalski A., Patomechanizm wzdęcia jelitowego, Polski przegląd chirurgiczny
- Eder P., Stawczyk-Eder K., Łykowska-Szuber L., Krela-Kaźmierczak I., Linke K. Wzdęcie – ważny i powszechny problem kliniczny w codziennej praktyce lekarskiej, Gastroenterol 2012; 7 (4): 197–202
- Sybilski J. A., Nietolerancje pokarmowe, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 2010 r. 6/3189-193 str.