Jaka mąka zamiast pszennej? Sprawdzone, zdrowe zamienniki mąki.
W sklepie znajdziemy mnóstwo rodzajów mąki. Najpowszechniej przez nas znaną i kupowaną jest mąka pszenna. Stanowi ona podstawę wielu przygotowywanych przez nas potraw – ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, bułeczek itd. Oczywiście wybór zawsze należy do Ciebie. Każda mąka ma odmienny smak oraz właściwości, o których sobie dzisiaj powiemy. Przed Tobą przewodnik po świecie mąk – teraz nie zagubisz się w sklepie rozmyślając – którą mąkę wybrać? Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną?
Po co zamieniać mąkę pszenną na inną?
Mąka pszenna jest wytwarzana z pszenicy poddawanej dokładnemu mieleniu. Jest ona lekkostrawna, zawiera mniej składników odżywczych i błonnika niż mąki żytnie. Żeby nie było tak prosto, zacznijmy od przedstawienia podziału mąki pszennej.
Typy mąki pszennej:
- typ 450 – tortowa,
- typ 550 – luksusowa,
- typ 750 – chlebowa,
- typ 1400 – sitkowa,
- typ 1850 – graham ,
- typ 2000 – razowa.
Typ mąki – oznacza zawartość popiołu w mące w procentach mnożoną przez 1000, np. mąka pszenna tortowa typ 450 zawiera 0,45% popiołu. Im niższy typ mąki, tym jest ona bardziej oczyszczona oraz zawiera mniej składników mineralnych. Co za tym idzie? Znacznie zdrowszą mąką jest mąka ciemna, która wykazuje wyższą zawartość cennych składników i błonnika.
Zamienniki mąki pszennej są szczególnie przydatne dla osób cierpiących na alergie, nietolerancje pokarmowe oraz celiakię. Mąka pszenna zawiera gluten, który może u niektórych osób działać drażniąco na jelita.
TOP 8 zamienników mąki pszennej
- Mąka gryczana
Jest to mąka bezglutenowa, obfitująca w antyoksydanty, magnez, potas, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy. Posiada niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana cukrzykom. Znajdujące się białka w mące gryczanej obniżają poziom cholesterolu. Otrzymuje się ją z białej gryki, ma przyjemny i łagodny smak.
Jeżeli będziemy piec z niej ciasto, będzie miało one odrobinę ciemniejszy kolor. Mąka gryczana znajduje wykorzystanie w produkcji ciasta na pierogi, chleba bezglutenowego, czy naleśników. Najlepiej jest łączyć ze sobą mąki bezglutenowe.
- Mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa wpływa na wzmocnienie odporności. Najwięcej wartości odżywczych zawiera mąka orkiszowa pełnoziarnista – jest idealna do wypieku pieczywa, ma wysoką zawartość błonnika. Z kolei mąka orkiszowa o typie 405 – nadaje się do wypieków słodkich, dlatego jest idealną alternatywą dla mąki pszennej.
- Mąka owsiana
Mąkę owsianą można łatwo wykonać samemu w domu – poprzez zmielenie płatków owsianych, które często goszczą w naszej kuchni. Wykazuje podobne właściwości do mąki pszennej, dlatego można dowolnie ją dodawać wypieków. Ponadto jest to mąka bezglutenowa. Zawiera cenny błonnik pokarmowy, który obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza poziom cholesterolu.
- Mąka migdałowa
Jest mąką bezglutenową. Otrzymuje się ją podczas zmielenia blanszowanych i nieprażonych migdałów. Ma barwę beżową i słodki smak. Jest źródłem witaminy E, witamin z grupy B i białka. Podobnie jak mąka owsiana, jest idealnym zamiennikiem do ciast, pieczywa, babeczek czy naleśników. Znajduje zastosowanie również w zagęszczaniu zup lub panierowania.
- Mąka ryżowa
Wykazuje zastosowanie w lekkostrawnej i bezglutenowej diecie do wypieków ciast, placków, naleśników oraz w zagęszczaniu zup, sosów i kisieli. Jest produkowana z drobno zmielonych ziaren ryżu.
- Mąka jaglana
Jak inne mąki, jest źródłem witamin z grupy B, soli mineralnych i białka. Sprawdzi się w przygotowywaniu ciast, pierogów, makaronu i pieczywa. Pozostawia lekko gorzkawy posmak, dlatego warto jest ją łączyć z innymi mąkami. Nie powinno się jej stosować do zagęszczania zup.
- Mąka z cieciorki
Mąka z cieciorki składa się w 20% z białka oraz zawiera inne cenne składniki takie jak: magnez, potas oraz kwas foliowy. Jest doskonałym zagęszczaczem, sprawdza się w przygotowywaniu zup i sosów. Świetnie się sprawdzi również w przygotowywaniu placków i naleśników.
- Mąka kokosowa
Charakteryzuje się delikatnym aromatem i smakiem kokosowym, dzięki czemu sprawdza się w słodkich wypiekach. Mąka kokosowa zawiera 20 razy więcej błonnika niż mąka pszenna oraz zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Jest to mąka bezglutenowa, zalecana dzieciom, młodzieży i osobom aktywnym fizycznie.
Podsumowanie
Jak możemy zauważyć, jest wiele zamienników mąki pszennej. Z pewnością znajdziesz wśród nich swoją ulubioną. Wymienione mąki zawierają więcej składników odżywczych: białka, błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Korzystne jest mieszanie mąk, wpływa to pozytywnie na jakość oraz konsystencję wypieków.
Literatura:
- Cichoń Z., Ptak M., Analiza jakości wybranych rodzajów mąki pszennej, Zeszyty naukowe/Akademia ekonomiczna w Krakowie, 2005 r., nr 678, 89-102
- Czerwińska D., Mąki niechlebowe i ich zastosowanie, 2010, 54, 05
- GIBIŃSKI M., GAMBUŚ H., NOWAKOWSKI K., MICKOWSKA B., PASTUSZKA D., AUGUSTYN G., SABAT R., WYKORZYSTANIE MĄKI OWSIANEJ – PRODUKTU UBOCZNEGO PRZY PRODUKCJI KONCENTRATU Z OWSA – W PIEKARSTWIE, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 3 (70), 56 – 75
- Zielonka B., Konarzewska-Sokołowska M., Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, 2004 r.