Ocet jabłkowy, a odchudzanie.
Najlepsze spodnie stały się za ciasne i szukasz rozwiązania, które pomoże Ci schudnąć? Nic dziwnego, że natrafiłeś/aś właśnie na artykuł poświęcony occie jabłkowym. Jego właściwości mogą okazać się szczególnie pomocne przy odchudzaniu. Jak i ile go pić, żeby móc cieszyć się efektami? Czy naprawdę działa? Zapraszam do lektury.
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej fermentacji jabłek. Produkt ten występuje pod postacią żółtej cieczy o mętnym zabarwieniu i kwaśnym smaku. Jego zapach przypomina soczyste jabłka. Ocet jest źródłem wielu cennych składników diety, w tym pektyn, witamin C, A, E oraz B, flawonoidów, beta-karotenu i polifenoli. To zawartość właśnie tych składników warunkuje korzystny wpływ octu jabłkowego na układ sercowo-naczyniowy, odchudzanie i trawienie.
Wpływ octu na odchudzanie
Polifenole zawarte w occie jabłkowym ograniczają wchłanianie glukozy, regulując tym samym poziom cukru we krwi. Oprócz tego gwarantuje wyższe uczucie sytości poprzez poprawę funkcjonowania gospodarki insulinowej. Ze względu na takie właściwości octu, zalecany on jest osobom chorujących na cukrzycę i insulinooporność.
Pektyny spowalniają opróżnianie żołądka, dlatego zwiększają uczucie sytości. Ponadto regularne spożywanie octu jabłkowego korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową. U osób spożywających ocet obserwuje się obniżenie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów w krwi.
Ocet jabłkowy zawiera w swoim składzie kwas octowy i chlorogenowy, które nasilają termogenezę i metabolizm kwasów tłuszczowych. Wobec tego sprzyjają utracie tkanki tłuszczowej.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Aby cieszyć się właściwościami octu jabłkowego zaleca się spożywanie go w ilości 1-2 łyżek stołowych dziennie. Należy wymieszać go ze szklanką wody mineralnej. Tak przygotowany napój można wypijać 1 lub 2 razy dziennie, najlepiej na czczo lub przed którymś z posiłków. Aby polepszyć smak takiej mikstury można do niej dodać miód, cynamon lub szczyptę pieprzu. Ocet jabłkowy możemy dodawać również do potraw np. sosów sałatkowych, marynat do mięs lub koktajli.
Jeżeli decydujesz się na zakup octu jabłkowego, to wybieraj ten naturalny i niefiltrowany. Ma on najwyższą wartość odżywczą. Z pewnością go rozpoznasz, taki ocet będzie bardziej mętny od tych filtrowanych. Oczywiście unikaj w składzie zbędnych konserwantów i innych sztucznych dodatków.
Podsumowanie
Ocet jabłkowy jest zdecydowanie dobrym pomysłem dla osób odchudzających się. Wykazuje on wiele właściwości zdrowotnych, które wspomogą proces redukcji wagi. Od korzystnego wpływu na gospodarkę węglowodanową, po regulowanie gospodarki lipidowej. Ocet nie tylko wspomoże redukcję, a również pozytywnie oddziałuje na Twoje zdrowie. Pamiętaj, jeden produkt nie sprawi, że kilogramy zaczną magicznie ginąć. Oprócz tego zadbaj o deficyt kaloryczny oraz codzienną aktywność fizyczną.
Literatura:
- Henke A., Jak zacząć zdrowo chudnąć?, 2021 r.
- Kowalska, H. , Lenart, A. , Marzec, A. , Kowalska, J. , Samborska, K. , Żebrowska, A., Wykorzystanie produktów prozdrowotnych i suplementów diety w insulinooporności, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2017 | Nr 2 | 46–55