Zgaga w ciąży – przyczyny i domowe sposoby.
Zgaga jest częstą przypadłością kobiet w ciąży. Najczęściej pojawia się w I trymestrze. Częste uczucie pieczenia w obrębie przewodu pokarmowego jest bardzo uciążliwe i znacznie pogarsza jakość życia ciężarnej. Dowiedz się jakie produkty pomogą pozbyć się zgagi w ciąży. Te metody są w pełni bezpieczne i nie zagrożą zdrowiu dziecka.
Zgaga – dlaczego się pojawia?
U kobiet w ciąży obserwuje się zmiany w obrębie przewodu pokarmowego. Polegają one na rozluźnieniu dolnego zwieracza przełyku, który zapobiega cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Pomiędzy posiłkami mięsień ten powinien być napięty. Celem tego jest uniknięcie przedostawania się kwaśnej treści pokarmowej, która wywołuje zgagę u ciężarnej.
Na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku ma wpływ stale rosnący brzuch w trakcie ciąży. Powoduje to zwiększenie ciśnienie śródbrzusznego, co „wypiera” treść pokarmową z żołądka do przełyku. Wówczas pojawia się charakterystyczne pieczenie z uciskiem za mostkiem.
Winowajcami takiego stanu rzeczy są w głównej mierze dwa hormony – progesteron i relaksyna, które dodatkowo rozluźniają mięśnie przewodu pokarmowego. Hormony te są kluczowe dla ciężarnych, ponieważ przygotowują organizm kobiety na nadchodzące zmiany.
Im dłużej trwa ciąża, tym zgaga może być bardziej uporczywa. Z tego powodu tak ważne jest zachowanie prawidłowej diety, która zmniejszy objawy i poprawi samopoczucie kobiety. A jak wiadomo, w tym okresie dobry nastrój to podstawa.
Jak rozpoznać zgagę?
Zgaga jest objawem, który charakteryzuje się uczuciem uporczywego palenia za klatką piersiową. Często jest mylona z kwaśnym posmakiem w ustach oraz odbijaniem, które również często towarzyszą ciężarnym.
Zalecenia dla kobiet ciężarnych w zgadze
- Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze oraz unikaj przejadania się. Zalecana ilość posiłków przy często występującej zgadze to 5-6, w tym 2-3 posiłki główne i 2-3 mniejsze przekąski. Kolację spożyj na 2-3 godziny przed snem.
- Jednym z czynników, na który nie mamy wpływu w trakcie trwania ciąży, jest waga. Powiększający się brzuch sprzyja występowaniu zgagi oraz zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku.
- Unikaj produktów, które mogą nasilać objawy (potrawy tłuste, potrawy smażone, słodycze, wysokoprzetworzone produkty, napoje gazowane, pikantne przyprawy, kwaśne owoce i soki, czekolada, pomidory, alkohol, słone przekąski).
- Wypij szklankę mleka, jogurtu lub kefiru. Produkty mleczne łagodzą uczucie pieczenia w przełyku. Nie przekraczaj ilości 1-1,5 szklanki mleka – zbyt wysokie spożycie tych produktów może wzmożyć produkcję kwasu solnego, a to ponownie zaostrzyć objawy.
- Zrelaksuj się. Podczas ciąży należy unikać nadmiernego stresu, a jak wiadomo, on również może wpływać na nasilenie się refluksu.
- Śpij z lekko uniesionym tułowiem – szczególnie jeżeli zgaga towarzyszy Ci w godzinach wieczornych. Oprócz tego unikaj pochylania się, gwałtownych zmian pozycji i wybieraj swobodny ubiór.
- Na zgagę może Ci pomóc napar z kopru włoskiego, napar z rumianku lub kleik z siemienia lnianego.
- Unikaj dźwigania, podnoszenia ciężkich przedmiotów.
Jako przyszła mama powinnaś zadbać o zdrowie zarówno swoje, jak i dziecka. Twoja dieta powinna być przede wszystkim wartościowa, bogata w warzywa i owoce, nabiał oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Oprócz tego nie zapominaj o wypijaniu wody (najlepiej niegazowanej), która również może złagodzić zgagę. Unikaj picia kwaśnych napojów gazowanych, kawy oraz czarnej herbaty.
Podsumowanie
Zacznij od modyfikacji swojego sposobu żywienia. Wszelkie leki w trakcie ciąży powinny być dobierane przez lekarza. Jeżeli dieta nie daje Ci efektów, a zgaga staje się coraz bardziej uciążliwa – udaj się do gastroenterologa. Zgaga nie zawsze jest możliwa do wyeliminowania, jednak odpowiednią dietą możemy zmniejszyć częstotliwość jej pojawiania się.
Literatura:
- H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie Człowieka Zdrowego i Chorego, PZWL, 2014
- B. Błaszczyk, M. Piotrowska, I. Brukwicka, Z. Kopiński, J. Rowiński, J. Strychat, Problemy zdrowotne jamy ustnej u kobiet w ciąży, Journal of Clinical Healthcare 1/2012, 15-19