Ciasto dyniowe z pomarańczą idealne na jesienne popołudnie

Pyszne i zdrowe ciasto dyniowe z pomarańczą na jesienne popołudnie

Przed nami zimne, długie, jesienne wieczory. Wypełnij ten czas aromatem pieczonych ciast i smakiem jesieni.

W sam raz na początek weekendu – pyszne, zdrowe, aromatyczne ciasto dyniowo – pomarańczowe.

Składniki:

  • 1 szklankę puree z dyni hokkaido
  • skórkę startą z jednej pomarańczy
  • szklankę zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1/4 łyżeczkę gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczkę zmielonych goździków
 
 

Przygotowanie:

1. Obraną dynię ugotuj i odsącz z wody. Sparz pomarańczę i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach.

2. Białka ubij razem z cukrem kokosowym. Następnie wszystkie składniki wymieszaj w średniej wielkości misce.

3. Powstałą masę wlej do formy o średnicy ok. 18cm. Pamiętaj, aby blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.

4. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Pozostaw w piekarniku do czasu wystygnięcia.

Ciasto możesz posypać np. gorzką czekoladą.

Smacznego!

Kategorie

Zapraszam na moje social media:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


  • Konsultacja dietetyczna u Agnieszki Stefaniak

    Konsultacja dietetyczna…

    0 out of 5

    Produkt dostępny

  • pakiet konsultacji dietetycznych

    Pakiet wizyt…

    0 out of 5

    Produkt dostępny