
Dziś mam dla Ciebie przepis na proste i zdrowe kulki rafaello z kaszy jaglanej oraz wiórków kokosowych.
Można przygotować je dosłownie w kilka chwil i znikają niesamowicie szybko z talerza.
Kuleczki rafaello z kaszy jaglanej są świetną alternatywą dla tradycyjnych pralinek Rafaello, które są bardzo kaloryczne i tuczące oraz zawierają mnóstwo dodatkowego cukru.
Jeżeli masz czasem ochotę na coś słodkiego w smaku przypominającego Rafaello to z pewnością kulki z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych spełnią Twoje oczekiwania.
Składniki (na ok. 15 kulek):
- 300 g kaszy jaglanej suchej
- 120 g wiórków kokosowych
- 15 szt. obranych migdałów
- 2 płaskie łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki siemienia lnianego
- 100 ml wody
- 300 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie przepłucz wrzątkiem aby zniwelować smak goryczki. Kaszę ugotuj z wodą i mlekiem kokosowym.
- Odstaw kaszę z ognia, aby woda i mleko wchłonęło się, a kasza wystygła. Ważne żeby nie była zbyt rzadka, bo kulki się nie zlepią.
- Do kaszy dodaj 100 g wiórków kokosowych i zmielone siemię lniane (można zastąpić nasionami chia). Wszystko zmiksuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia kaszy.
- Uformuj niewielkie kulki, a do każdej z nich włóż po jednym migdale, następnie obtocz kulki w wiórkach kokosowych i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
Ostatnie wpisy
- Trening EMS – hit, czy kit?
- Błonnik – dlaczego powinniśmy zwrócić na niego uwagę? Jakie są najlepsze źródła błonnika?
- 6 kluczowych powodów wahań Twojej wagi. Jak często należy się ważyć?
- Dieta lekkostrawna – zasady, zastosowanie i zalecane produkty
- Dieta na dobrą pamięć – jakie składniki diety są najlepsze dla naszego umysłu?