Migdałowe muffiny z morelami

Muffiny migdałowe z morelami bez glutenu

Muffinki upieczone z mąki migdałowej to doskonały pomysł na bezglutenowy deser do kawy.

Robi się je bardzo szybko i prosto, a owoce moreli nadają im nieco kwaskowaty smak.

Morele możesz zastąpić również brzoskwiniami czy sezonowymi śliwkami.

 

Składniki (na ok. 10 muffinek)

  • 140 g płatków migdałowych (odjąć łyżeczkę do posypania) – zmielonych na mąkę
  • 60 g oleju kokosowego – rozpuszczonego
  • 3 łyżki ksylitolu – można zwiększyć, jak lubisz słodsze
  • starta skórka z połowy pomarańczy lub esencja pomarańczowa
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3-4 morele lub śliwki, bądź 2 brzoskwinie

 

Przygotowanie:

1. Zmiel migdały i przesiej przez sitko. Przez sitko przesiej ksylitol puder – jeżeli używasz ksylitol w kryształkach, to go nie przesiewaj.

2. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Do migdałów wlej olej kokosowy, wrzuć skórkę z pomarańczy lub dodaj esencję pomarańczową. Dodaj białka i delikatnie połącz masę.

4. Wyłóż ciasto do silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Morele pokrój na pół, a potem na ćwiartki. Ułóż owoce na wierzchu muffinek i posyp je migdałami.

5. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!

Kategorie

Zajrzyj na moje social media:

3 odpowiedzi

  1. Nie wiem czy wiesz, ale tworzysz bardzo ciekawe i inspirujące treści. Trzymaj dalej tak wysoki poziom, a już wkrótce osiągniesz szczyty wyszukiwarek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Witamina B complex BIO

    Witamina B complex BIO (60 kapsułek) – suplement diety

    Oceniono 0 na 5
    76,00 

    4 szt. na stanie

    Dodaj do koszyka
  • L-Tryptofan

    L-Tryptofan (60 kapsułek) – suplement diety

    Oceniono 0 na 5
    39,00 

    3 szt. na stanie

    Dodaj do koszyka