
Muffinki upieczone z mąki migdałowej to doskonały pomysł na bezglutenowy deser do kawy.
Robi się je bardzo szybko i prosto, a owoce moreli nadają im nieco kwaskowaty smak.
Morele możesz zastąpić również brzoskwiniami czy sezonowymi śliwkami.
Składniki (na ok. 10 muffinek)
- 140 g płatków migdałowych (odjąć łyżeczkę do posypania) – zmielonych na mąkę
- 60 g oleju kokosowego – rozpuszczonego
- 3 łyżki ksylitolu – można zwiększyć, jak lubisz słodsze
- starta skórka z połowy pomarańczy lub esencja pomarańczowa
- 3 białka
- szczypta soli
- 3-4 morele lub śliwki, bądź 2 brzoskwinie
Przygotowanie:
1. Zmiel migdały i przesiej przez sitko. Przez sitko przesiej ksylitol puder – jeżeli używasz ksylitol w kryształkach, to go nie przesiewaj.
2. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do migdałów wlej olej kokosowy, wrzuć skórkę z pomarańczy lub dodaj esencję pomarańczową. Dodaj białka i delikatnie połącz masę.
4. Wyłóż ciasto do silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Morele pokrój na pół, a potem na ćwiartki. Ułóż owoce na wierzchu muffinek i posyp je migdałami.
5. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut – do suchego patyczka.
Smacznego!
Ostatnie wpisy
- Trening EMS – hit, czy kit?
- Błonnik – dlaczego powinniśmy zwrócić na niego uwagę? Jakie są najlepsze źródła błonnika?
- 6 kluczowych powodów wahań Twojej wagi. Jak często należy się ważyć?
- Dieta lekkostrawna – zasady, zastosowanie i zalecane produkty
- Dieta na dobrą pamięć – jakie składniki diety są najlepsze dla naszego umysłu?
3 odpowiedzi
Nie wiem czy wiesz, ale tworzysz bardzo ciekawe i inspirujące treści. Trzymaj dalej tak wysoki poziom, a już wkrótce osiągniesz szczyty wyszukiwarek 🙂
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂
Wspaniały blog wiele przydatnych informacji jakie są twoje inspirację z czego czerpiesz tak wwyrafinowaną „moc twórczą” ?