
Jeżeli Tobie też feta kojarzy się głównie z sałatką grecką, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis.
Dziś mam dla Ciebie pyszną zapiekankę bez mięsa, za to z pysznymi warzywami, których niestety większość rzadko używa w kuchni.
Warzywna zapiekanka z fetą to pyszna bezmięsna propozycja na obiad.
Spróbuj, a jestem przekonana, że Ci zasmakuje
Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 200g sera feta
- oliwa z oliwek (4-5 łyżek)
- 3 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- świeży tymianek (4-5 gałązek)
- sól
Przygotowanie:
- Rozgrzej pierkanik do temperatury 200 stopni.
- Warzywa umyj i pokrój w paski (ok. 4-5 cm) dodaj oliwki przekrojone na połowę oraz obrany i rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku i odrobinę soli.
- Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym, całość skropl obficie oliwą z oliwek i wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika na 10 min, po tym czasie na warzywach ułóż dość cienkie plastry sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 min.
- Zapiekankę jedz na ciepło lub na zimno ozdobioną świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Ostatnie wpisy
- Trening EMS – hit, czy kit?
- Błonnik – dlaczego powinniśmy zwrócić na niego uwagę? Jakie są najlepsze źródła błonnika?
- 6 kluczowych powodów wahań Twojej wagi. Jak często należy się ważyć?
- Dieta lekkostrawna – zasady, zastosowanie i zalecane produkty
- Dieta na dobrą pamięć – jakie składniki diety są najlepsze dla naszego umysłu?
3 odpowiedzi
Czytam i czytam, oczy przecieram i prawie nie wierze… ten tekst robi wielkie wrażenie mówię Ci szczerze 🙂
Uważaj, żebyś przez nieuwagę nie stworzył czegoś wiekopomnego i na stałe wpisał się w historię indeksów google 🙂
Dzięki Ci za ten wpis jest merytoryczny i rzeczowy podnosi na duchu i inspiruje. Tak trzymaj!