Warzywa zapiekane z serem feta

Warzywa zapiekane z serem feta

Jeżeli Tobie też feta kojarzy się głównie z sałatką grecką, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

Dziś mam dla Ciebie pyszną zapiekankę bez mięsa, za to z pysznymi warzywami, których niestety większość rzadko używa w kuchni.

Warzywna zapiekanka z fetą to pyszna bezmięsna propozycja na obiad.

Spróbuj, a jestem przekonana, że Ci zasmakuje 😊

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 200g sera feta
  • oliwa z oliwek (4-5 łyżek)
  • 3 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek (bez pestek)
  • świeży tymianek (4-5 gałązek)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej pierkanik do temperatury 200 stopni.
  2. Warzywa umyj i pokrój w paski (ok. 4-5 cm) dodaj oliwki przekrojone na połowę oraz obrany i rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku i odrobinę soli. 
  3. Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym, całość skropl obficie oliwą z oliwek i wymieszaj.
  4. Wstaw do piekarnika na 10 min, po tym czasie na warzywach ułóż dość cienkie plastry sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 min.
  5. Zapiekankę jedz na ciepło lub na zimno ozdobioną świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

Kategorie

Zajrzyj na moje social media

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Witamina B complex BIO

    Witamina B complex BIO (60 kapsułek) – suplement diety

    Oceniono 0 na 5
    76,00 

    4 szt. na stanie

    Dodaj do koszyka
  • L-Tryptofan

    L-Tryptofan (60 kapsułek) – suplement diety

    Oceniono 0 na 5
    39,00 

    3 szt. na stanie

    Dodaj do koszyka