Dziś mam dla Ciebie super przepis na zupę wzmacniająco-oczyszczającą, która doskonale Cię rozgrzeje w chłodne jesienne i zimowe dni.
Cenię tą zupę przede wszystkim za jej właściwości zdrowotne, bogactwo witamin, a do tego uwielbiam jej smak
Do jej wykonania używam przede wszystkim warzyw sezonowych (jesienią możesz dodać dynię) i bogato doprawiam aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami.
SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób):
- 4 szklanki pokrojonych na małe kawałki warzyw sezonowych (np.: marchewka, pietruszka, dynia, kalafior, brokuły, pasternak, cukinia)
- 1-1,5 litra wrzącego bulionu z warzyw lub wody
- dobra sól do smaku
- 2 liście laurowe
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 10 goździków
- 10 ziaren kardamonu
- świeże zioła do posypania: posiekana kolendra lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa umieść w garnku i zalej wrzącym bulionem lub wodą. Dodaj liście laurowe i sól. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
2. Zmiel lub potłucz w moździerzu wszystkie przyprawy.
3. Na patelni rozpuść masło klarowane, podsmaż wszystkie przyprawy i dodaj je do zupy. Gotuj jeszcze przez 4 minuty.
4. Przed podaniem jak już wlejesz zupę do miseczek posyp ją świeżymi ziołami.
Smacznego!
Ostatnie wpisy
- Trening EMS – hit, czy kit?
- Błonnik – dlaczego powinniśmy zwrócić na niego uwagę? Jakie są najlepsze źródła błonnika?
- 6 kluczowych powodów wahań Twojej wagi. Jak często należy się ważyć?
- Dieta lekkostrawna – zasady, zastosowanie i zalecane produkty
- Dieta na dobrą pamięć – jakie składniki diety są najlepsze dla naszego umysłu?